
4 Porcje | Czas przygotowania 120 min
SKŁADNIKI
Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
Krem
3 sztuki / jajek
100 ml / śmietanki 36%
1 łyżka / stewii
50 ml / białego wina
Skórka z jednej cytryny
Sok z dwóch cytryn
Dekoracja
1 sztuka / cytryny
1 łyżka / miodu
1 łyżka / masła klarowanego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsytencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min.
Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Po 15 min. zdejmujemy z ciasta obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem cytrynowy. Jajka roztrzepujemy i przelewamy do rondelka, w którym przygotujemy krem. Do jajek dodajemy stewię, białe wino i śmietankę.
Ciągle mieszając czekamy aż krem zacznie gęstnieć. Gdy krem zaczyna gęstnieć dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryn. Chwilę podgrzewamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło kładziemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Na cytrynę dajemy miód. Smażymy z obu stron aż cytryna się skarmelizuje, ok. 3 min. z każdej strony.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej podpieczone ciasto. Na wierzch tarty układamy wcześniej skarmelizowane plasterki cytryny.
Tartę pieczmy w 150℃ 15-20 min



