i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  29/04/2019

Tarta cytrynowa

5/5 - (1 vote)
4 Porcje | Czas przygotowania 120 min

SKŁADNIKI
Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
Krem
3 sztuki / jajek
100 ml / śmietanki 36%
1 łyżka / stewii
50 ml / białego wina
Skórka z jednej cytryny
Sok z dwóch cytryn
Dekoracja
1 sztuka / cytryny
1 łyżka / miodu
1 łyżka / masła klarowanego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsytencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min.
Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Po 15 min. zdejmujemy z ciasta obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem cytrynowy. Jajka roztrzepujemy i przelewamy do rondelka, w którym przygotujemy krem. Do jajek dodajemy stewię, białe wino i śmietankę.
Ciągle mieszając czekamy aż krem zacznie gęstnieć. Gdy krem zaczyna gęstnieć dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryn. Chwilę podgrzewamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło kładziemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Na cytrynę dajemy miód. Smażymy z obu stron aż cytryna się skarmelizuje, ok. 3 min. z każdej strony.
Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej podpieczone ciasto. Na wierzch tarty układamy wcześniej skarmelizowane plasterki cytryny.
Tartę pieczmy w 150℃ 15-20 min

Tags

  • bez cukru
  • cytryna
  • stewia
  • tarta

Nawigacja wpisu

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowo-paprykowym
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem kozim

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up