i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  16/09/2019

Tarta z brzoskwiniami

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI
CIASTO
250 g / mąki do kruchego ciasta
150 g / masła
1 łyżka / stewii
1 jajko
40 ml wody
Skórka z jednej cytryny
NADZIENIE
8 sztuk / brzoskwiń
Sok z jednej cytryny
50 g masła
1 łyżka / syropu klonowego
10 g cukru z prawdziwą wanilią
60 ml / białego wytrawnego wina
1 laska cynamonu
4 ziarna kardamonu
2 łyżki / płatków z migdałów

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przesiewamy połowę mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, jajko i zimne masło. Masło ścieramy na grubych oczkach na tarce, wtedy szybciej zagnieciemy ciasto. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki i 40 ml wody. Na koniec dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny.

Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję, formujemy z niego placek o średnicy 10 cm, przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przekładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy do takiej średnicy, aby wypełniło formę do pieczenia. Następnie przekładamy ciasto wraz z papierem do formy. Odcinamy wystające poza formę kawałki papieru i wyrównujemy brzegi ciasta. Formę wstawiamy na 30 min do lodówki.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie sparzamy, a następnie obieramy ze skórki.

Każdą brzoskwinię kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki – dość cienkie. Pokrojone plasterki przekładamy do dwóch misek – w jednej odkładamy duże, ładne plasterki, a w drugiej te mniejsze lub połamane.

Tych mniej atrakcyjnych, powinno być ok. 1/3 z całych brzoskwiń, wykorzystamy je do zrobienia musu. W moździerzu rozgniatamy 4 ziarna kardamonu. Łupinki usuwamy. W garnku rozpuszczamy 50 g masła. Do rozgrzanego masła dodajemy brzoskwinie (te mniej atrakcyjne plasterki), laskę cynamonu, kardamon, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, łyżkę syropu klonowego i 60 ml białego wytrawnego wina.

Dokładanie mieszamy i gotujemy. Gdy brzoskwinie zaczną się robić miękkie rozgniatamy je, np. tłuczkiem do ziemniaków. Całość gotujemy ok 10-15 min. Jeżeli użyliśmy mało dojrzałych brzoskwiń (mało słodkich) możemy dodać cukru lub miodu.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca. Do formy z ciastem przekładamy mus brzoskwiniowy, rozkładając go równomiernie po całym cieście. Na mus układamy plasterki brzoskwiń na zakładkę, dość ciasno tak, aby dokładnie przykryć mus.

Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C i wstawiamy ciasto na 35 min. Na 5 min przed końcem pieczenia ciasta, rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki migdałów. Uprażone płatki migdałów dodajemy na wierzch naszego ciasta, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tags

  • bez cukru
  • brzoskwinia
  • tarta

Nawigacja wpisu

Zupa rybna
Orecchiette z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up