i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  26/09/2019

Tarta z figami

Rate this post
8 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI
CIASTO
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skóra z jednej cytryny
KREM
500 g / sera mascarpone
200 ml / śmietany 36%
2 jajka
8 sztuk / świeżych fig
1 limonka
4 łyżki / syropu klonowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy stewię, żółtka i zimne masło starte na tarce na grubych oczkach. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy skórkę startą z jednej cytryny. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 15 min. wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przekładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy do takiej średnicy, aby wypełniło formę do pieczenia. Następnie przekładamy ciasto wraz z papierem do formy. Odcinamy wystające poza formę kawałki papieru i wyrównujemy brzegi ciasta. Formę wstawiamy ponownie na 30 min do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 15 min. Przez pierwsze 10 min. cisto pieczemy obciążone fasolą lub ryżem.

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem z mascarpone. Figi myjemy i kroimy w plasterki. Z limonki wyciskamy sok.

Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy dwa jajka i ser mascarpone. Ser dodajemy partiami. Gdy mascarpone połączy się ze śmietaną dodajemy 3 łyżki syropu klonowego i sok z limonki. Dokładnie mieszamy całość.

Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto rozkładając go równomiernie po całym cieście. Na krem układamy plasterki fig na zakładkę, dość ciasno tak, aby dokładnie przykryć krem.

Tak przygotowaną tartę przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i pieczemy 15 min. Po tym czasie wyjmujemy tartę i figi skrapiamy jedną łyżką syropu klonowego. Dopiekamy jeszcze 5 min.

Tags

  • figi
  • tarta

Nawigacja wpisu

Zupa grzybowa
Ceviche z dorsza i krewetek

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up