i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  12/09/2020

Tarta z kurkami

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

250 g / świeżych kurek
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
CIASTO KRUCHE
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
2 sztuki / żółtek
Sól
MASA
200 ml / śmietanki 30%
2 jajka
50 g / sera parmezan
4 gałązki / świeżego tymianku
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania połowy mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy sól, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na grubych oczkach tarki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obciążenie.

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Kurki oczyszczamy z piasku i innych nieczystości. Delikatnie płuczemy. Nie kroimy kurek na mniejsze kawałki, po krojeniu kurki mogą być gorzkie. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy wcześniej oczyszczone kurki. Całość przesmażamy 10 min. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz łyżkę soku z cytryny.

W misce rozbijamy dwa jajka i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy 200 ml śmietanki 30% i mieszamy. Dodajemy listki z 4 gałązek świeżego tymianku, 50 g świeżo tartego parmezanu i mieszamy. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Przesmażone kurki przekładamy na podpieczone ciasto kruche i zalewamy masą jajeczną. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut.

Tags

  • grzyby
  • kurki
  • tarta

Nawigacja wpisu

Zapiekane ostrygi
Mule w sosie pomarańczowym

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up