i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Desery  /  25/02/2021

Tarta z malinami i mascarpone na ciepło

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI

Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skórka z jednej cytryny
Krem
500 g / serka mascarpone
200 ml / śmietanki 30%
½ łyżeczki / soku z cytryny
10 g / cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka / cukru pudru
1 żółtko
500 g / malin

Kilka kostek gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Jeżeli do ciasta używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć – wyjmujemy je z zamrażalnika na ok. 3 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy
stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Jak
najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem.

W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy krem. W misce robota ubijamy śmietankę 30% z
dodatkiem ½ łyżeczki soku z cytryny. Ważne, aby śmietanka przed ubijaniem była dobrze schłodzona. Do ubitej śmietany dodajemy 10 g cukru z prawdziwą wanilią i 1 łyżkę cukru pudru. A następnie dodajemy ser mascarpone partiami, po łyżce. Gdy ser połączy się ze śmietaną dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy krem.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy odsączone maliny, a następnie zalewamy kremem z mascarpone. Wyrównujemy wierzch ciasta. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 30 minut.

Po upieczeniu odstawiamy tartę do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już chłodne, na wierzch ścieramy kilka kostek gorzkiej czekolady.

Tags

  • maliny
  • mascarpone
  • tarta

Nawigacja wpisu

Tarta z kiełbasą myśliwską
Kiełbasa myśliwska z warzywami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up