i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  30/09/2019

Tatar ze śledzia

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
1 płat śledzia z beczki
1 ogórek konserwowy
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 pomidory suszone
6 marynowanych pieczarek
½ sztuki jabłka
1 łyżeczka / świeżego koperku
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
½ łyżeczki / musztardy angielskiej
1 łyżka / soku z pomarańczy
1 łyżeczka / soku z limonki
MARYNATA DO ŚLEDZIA
Sok z jednej pomarańczy
Sok z jednej limonki
Sok z jednej cytryny
1 sztuka / marakui
½ sztuka / czerwonej cebuli
½ papryczki chilli
1 łyżeczka / świeżej kolendry

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Tatara ze śledzia przygotowujemy z wymoczonych, zamarynowanych śledzi. Nigdy prosto z beczki. Wyparzamy mały słoik, w którym będziemy marynować śledzia. Do słoika wyciskamy sok z jednej pomarańczy, jednej limonki i jednej cytryny. Do soku dodajemy miąższ z jednej marakui, pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka oraz pół papryczki chilli pokrojonej w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy łyżeczkę świeżo siekanej kolendry. Śledzia płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na trzy części, następnie przekładamy go do słoika z marynatą. Ważne, aby wszystkie kawałki śledzia były zakryte marynatą więc jeżeli w naszych owocach było mało soku, dokładamy kolejne tak, aby zachować proporcje. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki na min. tydzień. Po dwóch tygodniach marynowania, śledź jest idealny.
Po tych kilku dniach oczekiwania w końcu możemy przygotować tatara ze śledzia.

Czerwoną cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli czerwoną cebulę mamy dużą, używamy tylko pół. Ogórka konserwowego i pieczarki odsączamy z zalewy octowej i kroimy w drobną kostkę. Pomidory suszone wyjmujemy z oliwy, odsączamy jej nadmiar i kroimy w kostkę.

Śledzie wyjmujemy z marynaty i kroimy w kostkę delikatnie większą od pozostałych składników.
Koperek drobno siekamy

W misce łączymy składniki tatara: cebulę, jabłko, marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, śledzia i koperek. Dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej, pół łyżeczki musztardy angielskiej
(lub rosyjskiej – ważne, aby była ostra) oraz łyżkę soku z pomarańczy i łyżeczkę soku z limonki.

Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na 30 min. aby składniki się połączyły.

Tatara podajemy ze świeżym pieczywem z masłem.

Tags

  • śledzie
  • tatar

Nawigacja wpisu

Lasagne z cukinią
Zupa cebulowa

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up