
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
1 płat śledzia z beczki
1 ogórek konserwowy
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 pomidory suszone
6 marynowanych pieczarek
½ sztuki jabłka
1 łyżeczka / świeżego koperku
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
½ łyżeczki / musztardy angielskiej
1 łyżka / soku z pomarańczy
1 łyżeczka / soku z limonki
MARYNATA DO ŚLEDZIA
Sok z jednej pomarańczy
Sok z jednej limonki
Sok z jednej cytryny
1 sztuka / marakui
½ sztuka / czerwonej cebuli
½ papryczki chilli
1 łyżeczka / świeżej kolendry
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Tatara ze śledzia przygotowujemy z wymoczonych, zamarynowanych śledzi. Nigdy prosto z beczki. Wyparzamy mały słoik, w którym będziemy marynować śledzia. Do słoika wyciskamy sok z jednej pomarańczy, jednej limonki i jednej cytryny. Do soku dodajemy miąższ z jednej marakui, pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka oraz pół papryczki chilli pokrojonej w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy łyżeczkę świeżo siekanej kolendry. Śledzia płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na trzy części, następnie przekładamy go do słoika z marynatą. Ważne, aby wszystkie kawałki śledzia były zakryte marynatą więc jeżeli w naszych owocach było mało soku, dokładamy kolejne tak, aby zachować proporcje. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki na min. tydzień. Po dwóch tygodniach marynowania, śledź jest idealny.
Po tych kilku dniach oczekiwania w końcu możemy przygotować tatara ze śledzia.

Czerwoną cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli czerwoną cebulę mamy dużą, używamy tylko pół. Ogórka konserwowego i pieczarki odsączamy z zalewy octowej i kroimy w drobną kostkę. Pomidory suszone wyjmujemy z oliwy, odsączamy jej nadmiar i kroimy w kostkę.

Śledzie wyjmujemy z marynaty i kroimy w kostkę delikatnie większą od pozostałych składników.
Koperek drobno siekamy

W misce łączymy składniki tatara: cebulę, jabłko, marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, śledzia i koperek. Dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej, pół łyżeczki musztardy angielskiej
(lub rosyjskiej – ważne, aby była ostra) oraz łyżkę soku z pomarańczy i łyżeczkę soku z limonki.
Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na 30 min. aby składniki się połączyły.
Tatara podajemy ze świeżym pieczywem z masłem.


