i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  09/12/2019

Wigilijne śledzie z burakiem

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
2 płaty śledziowe
1 pieczony burak
1 czerwona cebula – pikle
½ kwaśnego jabłka
2 łyżeczki / małych kaparów
1 łyżeczka / masła
6 dużych kaparów
1 pomarańcza
1 łyżka / orzechów włoskich
4 łyżki / oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka / miodu
Szczypta mielonego kardamonu
½ łyżeczki czerwonego pieprzu
Sól, czarny pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Śledzie przed przygotowaniem należy wymoczyć. Ja marynuję śledzie na Wigilię ok. 3 miesiące. Jeżeli nie masz tyle czasu, zamarynuje je na kilka dni i przechowuj w lodówce. Przepis na marynowane śledzie znajdziesz tutaj. W tym przepisie użyłam śledzi marynowanych w Porto.

Pieczonego buraka kroimy w cienkie plastry na mandolinie – możesz użyć gotowych pieczonych buraków. Plastry buraka układamy na talerzu, tak jak na carpaccio – jeden plaster zachodzi na
drugi i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.

Następnie płaty śledzia kroimy na ukos, w 2 cm.
paski i układamy kawałki pokrojonego śledzia na plastrach buraka.

Na śledzie układamy pikle z
czerwonej cebuli, które wcześniej odsączamy. Przepis na pikle z czerwonej cebuli znajdziesz tutaj.

Jabłko kroimy w plastry, a następnie w paski. Wykorzystujemy tylko ½ jabłka. Pokrojone jabłko
skrapiamy sokiem z cytryny (2 łyżeczki), aby nie ściemniało. Dokładamy jabłko do śledzi.

Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i na rozgrzane masło dodajemy dwie łyżeczki odsączonych małych kaparów. Kapary smażymy ok. 3 minut, aż zaczną robić się lekko brązowe. Podsmażone kapary dodajemy do śledzia. Duże kapary kroimy na pół, wzdłuż i układamy pomiędzy śledziami.
Całość posypujemy łyżką posiekanych orzechów włoskich.

W osobnym naczyniu – małym słoiczku przygotowujemy dressing. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. W słoiczku łączymy 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z pomarańczy, łyżeczkę miodu, łyżeczkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Dressing doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu i świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Dressingiem polewamy nasze śledzie, a na wierzch dania dodajemy skórkę z pomarańczy.

Check this: Understanding Tadalafil: A Comprehensive Guide for Informed Decisions

Tags

  • Boże Narodzenie
  • buraki czerwone
  • śledzie
  • Wigilia

Nawigacja wpisu

Pikle z czerwonej cebuli
Pieczone mule

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up