i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  25/07/2019

Wołowina w sosie ostrygowym

Rate this post
Wołowina w sosie ostrygowym
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
300 g / rostbefu wołowego
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / słodkiej papryki
1 sztuka / czerwonej cebuli
150 g / zielonej fasolki szparagowej
6 sztuk / mini kolb kukurydzy
4 łyżki / sosu ostrygowego
150 ml / bulionu warzywnego
100 g / ryżu jaśminowego
2 łyżeczki / miodu
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
MARYNATA
2 ząbki / czosnku
1 łyżka / świeżego imbiru
½ sztuki / papryczki habanero
5 łyżek / sosu sojowego
1 łyżka / oleju sezamowego
Świeżo mielony pieprz

marynata do wołowiny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowujemy na początek marynatę do mięsa. Dwa ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miski. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Papryczkę habanero kroimy na pół i jedną z połówek drobno siekamy. Polecam zrobić to w rękawiczkach. Do warzyw dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

rostbef

Rostbef kroimy na cienkie plastry, paski w poprzek włókien mięsa. Tak pokrojone mięso przekładamy do marynaty, dokładnie je nią obtaczając i odstawiamy na ok. 30 min.

wołowina w marynacie

W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy ryż jaśminowy i warzywa. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Zieloną fasolkę szparagową przebieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie 10-15 min, tak aby była jędrna.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w półtalarki. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czerwoną cebulę. Po ok. minucie dodajemy marchewkę, lekko solimy i smażymy ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy paprykę i sól, całość smażymy, aż warzywa się zeszklą ok. 5-7 min. Tak usmażone warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone na mniejsze części kolbki kukurydzy. Dodajemy 2 łyżeczki miodu i świeżo mielony pieprz. Glazurujemy kukurydzę ok. 5 min. Po tym czasie zdejmujemy ją z patelni i smażymy zamarynowaną wołowinę. Robimy to partiami, aby mięso się smażyło a nie gotowało. Obsmażamy wołowinę po minucie z każdej strony.

Na patelnię wylewamy też marynatę z wołowiny. Usmażoną wołowinę przekładamy do warzyw, a na patelnię wlewamy bulion warzywny.

sos na bazie sosu ostrygowego

Gdy się zagotuje dodajemy sos ostrygowy, 4 łyżki. Całość dusimy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Cały czas mieszamy, zbierając jednocześnie z patelni pozostałości ze smażenia wołowiny.

Gdy sos zgęstnieje wrzucamy wcześniej usmażone warzywa, wołowinę i ugotowaną fasolkę szparagową. Całość smażymy około 2 minut.

Tak przygotowaną wołowinę podajemy z ryżem jaśminowym.

  • Wołowina w sosie ostrygowym

Tags

  • sos ostrygowy
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Sernik na zimno z malinami
Krewetki w pomidorach

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up