i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  19/05/2021

Zapiekanka warzywna w cieście francuskim

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

1 opakowanie / ciasta francuskiego
1 sztuka / brokuła
1 sztuka / czerwonej cebuli
250 g / pieczarek
1 pęczek / młodej marchewki
1 puszka / pomidorów
1 sztuka / szalotki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka / miodu
1 łyżka / octu winnego
200 g / sera mozzarella
Sól, pieprz
Masło
Masło klarowane
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Młode marchewki obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy je od zagotowania 7 min. Po zagotowaniu, odlewamy wodę i przekładamy marchewki na patelnię z rozgrzaną 1 łyżeczką masła klarowanego. Marchewki na patelni doprawiamy dość dużą ilością pieprzu kolorowego. Dodajemy ocet winny i miód. Smażymy z obu stron aż się zrumienią, ok. 4 min z każdej strony.

Pieczarki obieramy, myjemy a następnie kroimy w plastry. Pokrojone pieczarki przesmażamy na patelni z odrobiną masła klarowanego aż będą złote. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą z jedną łyżeczką soli. Gotujemy od zagotowania 3 minuty, po czym przekładamy go do miski z zimną wodą lub lodem, aby zakończyć proces gotowania i zachować jego intensywny zielony kolor.

Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy i bardzo drobno siekamy. Pomidory z puszki, najlepiej krojone, wylewamy na sito, aby odsączyć z nich sok. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy odsączone pomidory z puszki. Przesmażamy całość, aż będzie gęsta – ok. 15 minut. Pomidory doprawiamy solą oraz pieprzem. Ważne jest, aby sos był gęsty – jeżeli w sosie będzie dużo wody (soku) będzie on w zapiekance. Po przesmażeniu sosu dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie układamy w nim ciasto francuskie. Używamy dużego ciasta, ponieważ będziemy zawijać brzegi. Na spód zapiekanki wykładamy przesmażone pieczarki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w talarki, które układamy na pieczarkach.

Następnie układamy zglazurowane marchewki, a na nie ugotowany brokuł. Całość zalewamy sosem pomidorowym i zawijamy brzegi ciasta francuskiego na warzywa.

Gdy brzegi ciasta, będą zawinięte na zapiekankę ścieramy mozzarellę.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.

Tags

  • brokuł
  • ciasto francuskie
  • marchewki
  • pieczarki
  • zapiekanka

Nawigacja wpisu

Pieczona makrela z warzywami
Schab w sosie a’la stroganow

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up