
6 Porcji | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 kg / cebuli
1 l bulionu drobiowego
6 gałązek świeżego tymianku
200 ml / białego wytrawnego wina
50 ml / brandy
1 łyżka / passaty pomidorowej
200 g / sera gruyère
6 kromek / pszennej bagietki
2 łyżki / masła klarowanego
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. W szerokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła
klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy gałązki tymianku – mogą być same listki lub całe gałązki.

Cebulę smażymy, aż będzie miękka ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się przypalić, ponieważ będzie gorzka.

Gdy cebula już się usmaży dodajemy białe wytrawne wino. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował, ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy litr bulionu, łyżkę passaty pomidorowej i 50 ml brandy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 min.

Po tym czasie zupę przelewamy do kokilek. Na wierzch układamy po kromce bagietki pszennej, a na to ścieramy ser gruyère na grubych oczkach tarki. Tak przygotowane zupy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200˚C z opcją grill na ok. 5 min. Tak, aby ser się rozpuścił.


