i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  03/05/2020

Zupa pieczarkowa

Rate this post
8 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

500 g / pieczarek
2 sztuki / marchewki
2 sztuki / ziemniaka
1 sztuka / cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1,5 l / bulionu drobiowego
1 pęczek natki pietruszki
200 ml / śmietany 18%
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, pieprz kolorowy
Pieprz biały

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Pieczarki, zmienkami, marchewkę oraz cebulę obieramy i myjemy.

Pieczarki kroimy w plastry, ziemniaki w dużą kostkę, marchewki w półtalarki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Chilli kroimy w plasterki.

W szerokim garnku (w którym będziemy gotować zupę) rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego.

Na masło rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę.
Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek.

Gdy pieczarki się zeszklą, ok. 3 minuty, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i papryczkę chilli. Dokładamy również liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość smażymy 5 minut.

Po tym czasie dodajemy bulion drobiowy. Ja bulion gotuję
wcześniej i przechowuję mrożony, w porcjach na zupę. Przepis na bulion drobiowy znajdziesz tutaj.

Gdy bulion się zagotuje, zupę gotujemy 15 minut. W między czasie doprawiamy ją solą, pieprzem kolorowym oraz białym pieprzem. W czasie, gdy zupa się gotuje myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki. Po 15 minutach dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę 18%. ( Do dużej miski odlewamy 3 łyżki wazowe zupy, następnie powoli ją mieszamy z kolejno dodawanymi łyżkami śmietany. Całość powoli przelewamy do garnka z zupą powoli ją mieszając.)

Ostatnim składnikiem jest pokrojona natka pietruszki. Mieszamy. W razie potrzeby, jeszcze doprawiamy.
Zupa jest gotowa do podania.

Tags

  • bulion drobiowy
  • pieczarki

Nawigacja wpisu

Szakszuka
Omlet z cukinią

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up