i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  27/06/2019

Zupa szczawiowa

5/5 - (1 vote)
4 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
3 pęczki / szczawiu
Młoda włoszczyzna:
4 sztuki / marchewki
1 sztuka / pietruszki
1 sztuka / selera
1 sztuka / pora
5 sztuk / młodych ziemniaków
2 sztuki / liścia laurowego
4 sztuki / ziela angielskiego
1 łyżka / masła klarowanego
200 g / śmietany 18%
Sól, pieprz
4 jajka

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Pora w całości wkładamy do garnka. Korzeń pietruszki i selera również wkładamy w całości. Marchewkę kroimy w talarki. Dodajemy jeszcze dwie gałązki selera. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
Całość zalewamy wodą, tak aby tylko warzywa się zakryły. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 20 min. pod przykryciem od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy z bulionu pora, selera, pietruszkę i nać selera.

W czasie, gdy gotuje się bulion, gotujemy jajka na twardo. 10 min. Po ugotowaniu obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Szczaw myjemy i pozbawiamy łodyżek. Następnie siekamy.

W szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany szczaw. Dusimy ok. 2-3 min. aż szczaw zmieni kolor. Następnie podsmażony szczaw zalewamy wcześniej ugotowanym bulionem i całość gotujemy jeszcze 5 min.

Śmietanę wlewamy do miseczki, następnie stopniowo dodajemy do niej łyżką naszą zupę i mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą mieszając ją.

Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.

Tags

  • szczaw
  • zupa szczawiowa

Nawigacja wpisu

Kotleciki jagnięce w sosie z zielonego pieprzu
Młoda kapusta

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up