i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  06/08/2019

Zupa z dymki z grillowaną papryką

Rate this post
8 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI
4 pęczki / dymki
4 cebule dymki
4 ziemniaki
2 małe gałązki / rozmarynu
1 ząbek / czosnku
1 łyżka / świeżego imbiru
1 łyżka / masła klarowanego
150 ml / białego wytrawnego wina
1,5 l / bulionu warzywnego
4 słodkie papryki
1 papryczka chilli
1 łyżka / soku z cytryny
2 jajka
1 łyżka / octu
Sól, pieprz
Pieprz biały

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Dymkę myjemy, a następnie siekamy. Oddzielamy białą cześć od szczypioru. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek i imbir bieramy i drobno siekamy.

W szerokim garnku rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na gorące masło wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy około minuty.

Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i rozmaryn. Smażymy około 2 min, po czym dodajemy ziemniaki. Warzywa smażymy 5 min.

Po tym czasie dodajemy białe
wytrawne wino. Gotujemy aż alkohol odparuje, a wino się zredukuje ok. 5 min. Ale po 2 minutach dorzucamy ¾ posiekanego szczypiorku. Następnie dodajemy bulion warzywny. Przepis na bulion
znajdziesz w kategorii zupy. Gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i białym pieprzem.

Podczas, gdy zupa się gotuje grillujemy papryki. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy. Słodkie papryki oraz papryczkę chilli grillujemy 5 min z każdej strony.

Następnie patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C pod grilla. Pieczemy 10 min. Po upieczeniu papryki obieramy ze skórki i pozbawiony nasion. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować. Papryki doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Blendujemy my na gładką masę.

Gdy zupa lekko ostygła, blendujemy my ją. Bo blendowanej zupy dodajemy pozostały szczypiorek. Zostawiamy małą łyżeczkę szczypiorku do dekoracji.

W garnku gotujemy wodę z łyżką octu. Do miseczki wbijamy jajko. Gdy woda się zagotuje za pomocą łyżki robimy wir. Jajko z miseczki przelewamy w wir. Gotujemy 2 min. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Z drugim jajkiem robimy to samo.

Do talerza wkładamy łyżkę pasty z grillowanej papryki. Następnie wlewamy zupę cebulową. Na wierzchu układamy jajko w koszulce. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Tags

  • cebula
  • dymka
  • jajko w koszulce
  • papryka

Nawigacja wpisu

Bruschetta z pomidorami i camembertem
Pieczone ziemniaki

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up