
6 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
4 kolby / kukurydzy
1 sztuka / cebuli
1 łyżka / świeżego imbiru
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
2 ziemniaki
2 marchewki
1 liść laurowy
1,5 l / bulionu drobiowego
1 łyżka / masła klarowanego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Z kolb kukurydzy za pomocą ostrego noża odcinamy ziarna. Cebulę, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i siekamy. Czosnek obieramy. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w kostkę.

W szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy cebulę, imbir oraz papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy i gdy cebula się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy ziarna kukurydzy. Kukurydzę smażymy 10 min. od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz liść laurowy. Zalewamy gorącym bulionem drobiowym i gotujemy całość 15 min. – ziemniaki i marchewka muszą być miękkie.

Po 15 min gotowania, zdejmujemy zupę z ognia. Wyjmujemy liść laurowy, a następnie blendujemy.

Po zblendowaniu proponuję zupę przetrzeć jeszcze przez gęste sito, aby pozbyć się łupinek z kukurydzy.
Zupę możemy podać z łyżką gęstej, kwaśniej śmietany.

