i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  12/02/2021

Zupa z pieczonej papryki i bakłażana

Rate this post

6 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI

1 kg / czerwonej papryki
2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 l / wywaru warzywnego
Sok z 1⁄2 limonki
1 łyżeczka / słodkiej papryki
1⁄2 łyżeczki / ostrej papryki
1⁄2 łyżeczki / pieprzu cayenne
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Świeżą paprykę, papryczkę chilli i bakłażana myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Cebulę obieramy i dokładamy do pozostałych warzyw. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grill na 40-50 min. Do warzyw możemy dołożyć również czosnek, ale musimy wyjąć go z piekarnika po ok. 15-20 minutach, inaczej się spali. Możemy też użyć czosnku bez pieczenia.

Po upieczeniu papryki przekładamy do woreczka strunowego na 15 minut i zamykamy. Dzięki temu skóra łatwiej z niej zejdzie.

Do przygotowania tej zupy możemy także użyć grillowanej papryki ze słoika – przepis na nią znajdziesz tutaj. Gdy warzywa lekko wystygnął, zdejmujemy skórę z papryki, z bakłażana wydrążamy miąższ, a cebulę i czosnek obieramy.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucany do blendera – blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wywar warzywny ok. 1 litra – ilość wywaru uzależniona jest od konsystencji zupy. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj. Zupa nie może być za gęsta czy za rzadka – regulujemy to ilością wywaru.
Następnie zupę gotujemy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając oraz doprawiamy ją solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz pieprzem cayenne. Dodajemy również sok z 1⁄2 limonki.

Tak przygotowaną zupę podajemy z pokruszoną na wierzchu fetą. Doskonałym dodatkiem do tej zupy będą również bułeczki drożdżowe z kurczakiem – przepis znajdziesz tutaj.

Tags

  • bakłażan
  • grilowana papryka
  • papryka
  • zupa krem

Nawigacja wpisu

Barszcz czerwony
Gołąbki z sosem pieczarkowym

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up