i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  24/06/2019

Zupa z sera pleśniowego

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 20 min

SKŁADNIKI
200 g / sera gorgonzola
150 g / sera roquefort
100 ml / śmietanki 30%
500 ml / maślanki
50 ml / białego wina
1 sztuka / kiełbaski chorizo
1 sztuka / brokuła
3 sztuki szalotki
2 ząbki / czosnku
4 sztuki / pomidora suszonego
1 sztuka / bułki owsianej
Oliwa z oliwek
3 łyżki / oliwy z suszonych
pomidorów
Sól, pieprz
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz cayenne

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

W garnku podgrzewamy śmietankę, ostrożnie aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy gorgonzolę i roquefort w mniejszych kawałkach oraz białe wino. Całość mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia sera. Następnie zdejmujemy z ognia do przestudzenia.

W czasie, gdy zupa stygnie myjemy brokuła i odcinamy różyczki. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki, a suszone pomidory siekamy. Bułkę kroimy w grubą kostkę. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy chorizo. Gdy się zacznie wytapiać tłuszcz dodajemy oliwę i oliwę z suszonych pomidorów.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę, czosnek, brokuła i suszone pomidory. Całość smażymy, aż brokuły będą lekko miękkie ok. 7 min.

Pod koniec wrzucamy bułkę i smażymy razem jeszcze 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu wyjmujemy czosnek.

Gdy na patelnię wrzuciliśmy bułkę, wracamy do zupy. Do rozpuszczonych serów dodajemy maślankę. Po wymieszaniu lekko podgrzewamy, ale tak aby zupa była tylko lekko ciepła.
Doprawiamy białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprzem cayenne.
Zupę podajemy w talerzu, na którym układamy usmażone brokuły z grzankami i zalewamy lekko ciepłym płynem.

Tags

  • brokuł
  • chorizo
  • gorgonzola
  • roquefort
  • zupa

Nawigacja wpisu

Sałatka z bobem na tostach
Tarta z grzybami

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up