i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  21/04/2020

Żurek

Rate this post
10 Porcje | Czas przygotowania 120 min

SKŁADNIKI

500 g / wędzonych żeberek
2 l / bulionu drobiowego
500 ml / zakwasu na żurek
1 kg / białej surowej kiełbasy
300 g / wędzonego boczku
150 g / kiełbasy wędzonej
200 g / wędzonej szynki
Garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
Liście laurowe
Ziele angielskie
Majeranek
Pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Aby przygotować żurek, musimy wcześniej ugotować bulion na wędzonych żeberkach. Wędzone żeberka wkładamy do bulionu drobiowego lub warzywnego i gotujemy przez godzinę. Przepis na bulion drobiowy znajdziesz tutaj.

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem noc przed gotowaniem żurku.
Kiełbasę wędzoną kroimy w półtalarki. Wędzony boczek i szynkę kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym garnku układamy białą surową kiełbasę i zalewamy ją bulionem z wędzonych żeberek. Do bulionu dodajemy pokrojone mięso: boczek, szynkę, kiełbasę oraz żeberka. Gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę z garnka.

Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby, zmiażdżony czosnek, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego oraz majeranek. Majeranku dodaj w zależności od Twoich upodobań. Po dodaniu mięsa i przypraw dodajemy ostatni, najważniejszy składnik – zakwas. Jeżeli wolisz bardziej kwaśny żurek dodaj więcej zakwasu. Żurek gotujemy 25 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy żurek pieprzem.

Żurek podajemy z wcześniej ugotowaną białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Ważne, aby żurek był smaczny musimy użyć/kupić mięso wędzone – nie malowane. Kiełbasa, boczek, szynka i żeberka muszą intensywnie pachnieć wędzonką.

Tags

  • wędzone żeberka
  • wielkanoc
  • zakwas

Nawigacja wpisu

Sałatka z cebulkam i szynką
Harissa

Warning: Undefined variable $lang in /home/klient.dhosting.pl/miwanczuk/ilovecooking.pl-xee4/public_html/wp-content/themes/Gotowanie/footer.php on line 14
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up